Gyermekszemészet régi

Tájékoztató a gyermekszemészeti látásvizsgálatokról

A szem és az agyi látóközpontok akkor fejlődnek megfelelően, ha a gyermek erőlködés nélkül élesen lát közelre és távolra is.

Ha fénytörési hiba áll fenn egyik vagy mindkét szemen, csak komoly erőfeszítések árán vagy annak ellenére sem lát tisztán a gyermek.
Az erőlködés jele lehet:

  • gyakori pislogás                                                            szemuveges kisbaba
  • hunyorgás
  • a szemek dörzsölése
  • furcsa fejtartás
  • később fejfájás
  • átmeneti vagy állandó kancsalság.

Ez utóbbit a külső szemizmok fokozott működése váltja ki, emellett a homályos képet továbbító egyik, vagy mindkét szem tompalátóvá válhat.
Az erőlködés megterhelheti az idegrendszert, visszafogja a gyermek testi és szellemi fejlődését, teljesítményét.

Iskoláskor előtt gyakran rejtve maradnak a fénytörési hibák, mivel ekkor még kevesebb közeli, aprólékos munkát végez a gyermek. Minél többet használja azonban a szemét, és minél inkább érdeklődik az apró dolgok iránt, annál inkább elfárad. Ilyenkor tünetek nélkül, észrevétlen már csak az egyik szemét (a vezérszemét, vagy a kisebb fénytörési hibával rendelkező szemét) használja, a másikat pihenteti, ki-kikapcsolja, nem is néz vele.
Ennek következtében 2-4 éves kor között kialakulhat a látható kancsalság, majd pedig a kancsalító, illetve rosszabbul látó szem lustává, tompalátóvá válik néhány hónap vagy év alatt.
Emiatt végeznek rendszeresen szemészeti szűrést a védőnők, hogy még időben megtalálják a látászavarral küzdő gyermekeket.

Kisgyermekek látásvizsgálatagyermekek szemvizsgálata

A csecsemők és kisgyermekek természetesen nem tudják kiválasztani, melyik üveg javít vagy ront a látásukon. Gyakran tapasztaljuk, hogy még a kisiskoláskorú gyermekek sem tudnak választani a különböző üvegek között, illetve a megilletődés miatt meg sem mernek szólalni.
Másrészt ebben az életkorban óriási a szem alkalmazkodóképessége, így a belső szemizmok ellazítása nélkül nem lehet pontosan megállapítani, mennyit lát a gyermek erőlködés nélkül.

Fentiek miatt kancsalság vagy látászavar gyanúja esetén pupillatágítás után végez vizsgálatot a szemész orvos újszülöttkortól egészen 14 éves korig.
1-3 x 15-20 perces pupillatágítás után dönti el, szükséges-e a szemüveg felírása. A szemizmok ellazítása után (mely együtt jár a szembogár kitágulásával)  ugyanakkor meg tudjuk mérni a szem teljes fénytörését. Gyermekek részére így rendelhető a legnagyobb pontossággal és biztonsággal szemüveg.

Pupillatágítás nélkül a széles körben elterjedt számítógépes látásvizsgáló eszközök sem alkalmasak a gyermekek pontos vizsgálatára.

A cseppentés okozta kellemetlenségek

A szülők gyakran szeretnék megkímélni gyermeküket a cseppentéstől és a pupillatágítás mellett tapasztalható homályoslátástól.

Több évtizedes tapasztalatunk szerint a gyermekeket sokkal kevésbé zavarja a tág szembogár, mint a felnőtteket, hiszen a játék nem igényel olyan látásélességet, mint az olvasás, a tanulás. Az erős napsütés zavaró lehet, ilyenkor minél kevesebb időt töltsenek gyermekükkel a szabadban, használjanak napszemüveget, napellenzőt.
Előfordulhat, hogy a cseppentés megzavarja a gyermek mélységérzékelését, ezért kerüljük a mászókákat!

Időnként még rákényszerülünk, hogy a vizsgálat előtt 3 napon keresztül 0,1%-os atropin cseppet írjunk a gyermeknek.
Az otthoni cseppentés sem mindig egyszerű feladat. Az egyik kedvelt maci vagy baba szemébe vizet cseppentve mutassuk meg a gyermeknek, hogy mit szeretnénk csinálni, így könnyebben belátja, hogy a szemcsepp nem okoz fájdalmat.

ÜGYELJEN, HOGY NE KERÜLJÖN A GYERMEK SZÁJÁBA A CSEPP!!!

Az atropint tartalmazó szemcsepp mellékhatásaként kipirosodhat az arcbőr, fokozott szomjúságérzés jelentkezhet. Cseppentés után itassuk meg a gyermeket, így a könnycsatornán át az orrba, majd a torkába jutott csepp felhígul, megelőzhetők a mellékhatások (például a cseppentés után észlelhető kipirosodás az arcon).
Az atropin hatására 10-14 napig is tág maradhat a szembogár.

A Humapent nevű készítmény hatása 1-2 napig tart, de a homályoslátás pár óra múlva elmúlik.

Ne feledjük, hogy a pontos látásvizsgálat alapfeltétele az alkalmazkodóképesség átmeneti felfüggesztése, vagyis a pupillatágító szemcsepp használata, s ezt írja elő a Szemészeti Szakmai Kollégium irányelve is.

Gyermekeink látásáért elsősorban mi, szülők vagyunk felelősek!